موسیقی زنان تالش

موسیقی زنان تالش در مزارع، شامل قطعات آوازی‌ای است که توسط زنان خوانده می‌شود. این آوازها غالباً در مرحله‌ی نشاء، که مرحله‌ی اول از مراحل سه‌گانه‌ی نشاء، وجین و دروست، بطور دسته‌جمعی و به زبان تالشی خوانده می‌شوند. خواندن این آوازها همراه کارِ سخت مزرعه، در گرمای شرجی جلگه، در اواسط خرداد‌ماه و در آستانه‌ی تابستان، از صبح شروع و تا هنگام غروب ادامه می‌یابد.

به اعتقاد زنانِ تالش، خواندن این آوازها به راحت‌تر شدن کار مزرعه، زود سپری شدن زمانِ کار و لذت‌بخش شدنِ کار گروهی کمک می‌کند. طبق رسوم قدیمی در خانواده‌های گسترده‌ی تالش، مزارعِ متعلق به چند خانواده‌ی مختلف، با همکاری زنان چند خانوار، یکی پس از دیگری نشاء می‌شوند و هرکس به غیر از مزرعه‌ی متعلق به خانواده‌ی خود، در چند مزرعه‌ی دیگر نیز همکاری می‌کند.

اکثر آوازهای مزارع منطقه‌ی تالش موزون و بعضاً با وزن آزاد اجرا می‌شوند. این قطعات آوازی در تالش جنوبی (شفت و فومن و …) تحت عنوان کلیِ “بِجارَکارَساز”و در منطقه‌ی مرکزی با عنوان “بِجارَدَستون” شناخته می‌شوند. همچنبن در سراسر منطقه این قطعات را با نام عمومیِ ” اَمانَه لَیلِه” و نیز نام اختصاصی هر قطعه، که از ترجیع بند آن شعر گرفته می‌شود، می‌شناسند.

این آوازها بصورت سوال-جوابی خوانده می‌شود، به این شکل که خواننده‌ی اصلی دوبیتی‌ها و اشعار را می‌خواند و جمع، بیتِ ترجیع را هم‌خوانی می‌کند. به اشعار خوانده شده توسط خواننده‌ی اصلی سَر و به خواننده‌ی اصلی سَره واج یا سَره خون و به ابیاتِ ترجیع ترانه واگیر یا جیگیر می‌گویند.

در مجموعه‌ی پیش رو که به کوشش آرمین فریدی هفت‌خوانی گردآوری شده است قطعات زیر را خواهید شنید؛

– کوکو بر سرِ داره / چموش دوزانِ شاندرمن / س.حمیدی

– شبنَمَم ویرمَه نَنَه/ ییلاقِ متشِ اسالم / ه.جهانگرد. س.جهانگرد و همخوانان

– من حاجی‌ام، لَیلی‌ام/ جیرده آلیانِ فومن/ ا.سلیم امامی، آ.بخشی‌زاد

– شًو دَرومَه/ جیرده آلیانِ فومن/ ا.سلیم امامی

– مستَه لیلی / قریه‌ی ناو در ارتفاعات اسالم

 

برچسب

با سلام و خسته نباشید ، من یه شماره تلفن ازتون میخواستم که باهاتون بتونم تماس بگیرم. شماره خودم رو همینجا براتون میذارم.۰۹۱۲۰۳۷۹۱۸۰

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*